FIRST Robotics Competition

FlagAmerican

There have been few posts lately, which is mainly because I have been VERY busy the past couple of months with the FIRST Robotics Competition. This is a competition in which teams from around the world build big robots that can carry out a set of tasks. Every year the competition has a different theme and tasks. This year the game was Steampunk themed.

Orono High School has no robotics team, so I joined the team of the neighboring school Old Town High School. I met a ton of new people there and made a lot of new friends.

Our robot was built around the placement of gears and climbing. (See video linked in first paragraph) We used an omni wheel fixed H-drive to drive around, a drive assembly that allowed us to move forward, backward and turn, but also drive sideways without turning.

The season started January 7th, when the tasks of this year were revealed. Then we started meeting regularly and planning out the robot.  We realized that the balls were not going to be worth much points and wanted to focus on gears and climbing. Our gear holder was made from PVC toilet piping in a U-shape. This design wasn’t perfect and definitely less conventional than designs other teams made, but it worked well enough. We painted it gold and with the now golden toilet piping our robot got it’s name Golden Shit.

We discovered that teams can bring their own ropes for climbing, and that you can make knots and loops in there and attach stuff to it. Thus we used flat ratchet strap with velcro on it. Our climber had the other velcro part, and thus the robot could easily catch the rope by driving into it. We had some balance issues however, which caused the rope to roll up sideways and cut it. We had to make adjustments for this in the competitions.

We participated in 2 competitions, one in Reading, Massachusetts from March 17th-19th and one in Lewiston, Maine from March 30th to April 1st.

For the Reading Trip we left on Friday the 17th. We played games on the 5hr bus ride there and we stayed in a Red Roof Inn. It was very much fun! We drove to the event, set up our pit, and then went back to the hotel to dine and sleep. The next morning we were at the event at 8:00.  We had like 10 matches, and we did pretty bad. Everything broke down, it just wasn’t working properly. We ended up somewhere in the middle of the ranking though. I got about 7 hours of sleep in the entire weekend, because we stayed up really late. I was pretty much dead when we got back. There was a nice reward for it all though: Me and another student had made costumes, for which we won the Imagery Award!

The second trip to Lewiston was a bit more relaxed for me, because I knew what was going on. This time I got to drive the robot at the event, that was very much fun! We performed a lot better than the first event, we were quite good actually. But the FIRST Robotics Competition is played in alliances of 3, and we had some bad luck with alliance selection. Thus we ended up in the middle of the ranking again.

Now our season is over; we’re cleaning up the workshop and we might be going to some offseason events later in the year. It was the most fun experience I’ve had in a long while, and I have learned a great deal! It’s too bad schools in the Netherlands don’t have funding for programs like this.

 

FlagDutch

De afgelopen tijd heb ik weinig op m’n blog gepost. Dit is vooral omdat ik het enorm druk had met een robot wedstrijd, de FIRST Robotics Competition. Dit is een wereldwijde competitie waarin teams robots bouwen die een set taken moeten vervullen. Dit jaar was het thema Steampunk.

Orono High School heeft geen robotica programma’s dus heb ik me aangesloten bij het team van een nabijgelegen school, Old Town High School.

Onze robot was gefocust op het plaatsen van tandwielen op de pin, en touwklimmen. (Zie video gelinkt in eerste paragraaf).  We gebruikten een zogenaamde H-drive, een wielensysteem waarmee we niet alleen vooruit, achteruit konden rijden en draaien, maar waarmee we ook naar links en rechts konden rijden zonder de robot te draaien.

Het seizoen startte op 7 januari, toen reden we naar Portland om materiaal op te halen en werden de taken voor de robot van dit jaar bekend gemaakt. We hadden toen 8 weken de tijd om onze robot te bouwen. We hielden regelmatige meetings en realiseerden al snel dat de ballen niet veel punten waard zouden zijn, dus focusten we ons op tandwielen en touwklimmen. Onze tandwielhouder was gemaakt van pvc pijp, het soort dat je met je wc gebruikt. Het design was niet optimaal en was een stuk problematischer dan de simpele metalen dozen die de meeste andere teams hadden ontwikkeld, maar het werkte goed genoeg. We verfden het goud en al snel kreeg onze robot de naam Golden Shit.

We ontdekten dat teams hun eigen touwen mochten brengen naar de competities, en dat je het mag aanpassen en er knopen en lussen in mocht maken. Dat gaf ons het idee voor de touwklim module om een roller te maken met klittenband, het touw ook klittenband te geven, en dan kun je het touw makkelijk vangen en oprollen. Het werkte erg goed, op een paar balans problemen na. Die moesten we corrigeren tijdens de competities.

We deden mee aan 2 competities, een in Reading, Massachusetts van 17 tot 19 maart en een in Lewiston, Maine, van 30 maart tot 1 april.

Voor de trip naar Reading vertrokken we op vrijdag de 17e. We speelden spelletjes tijdens de 5 uur lange busreis (voor Amerikanen vrij normaal, bij ons ben je dan al bijna in Polen). Het was een heel leuke trip! We reden direct naar het evenement, laadden de bus uit, en reden naar ons hotel voor avondeten, meer spellen en slaap. de volgende morgen kwamen we aan bij het evenement om 8:00. We hadden ongeveer 10 wedstrijden, en waren niet heel goed. Alles ging kapot, we waren constant aan het repareren en aanpassen. We eindigden ergens middenin de ranglijst. Ik had het hele weekend totaal een uur of 7 geslapen. We bleven tot heel laat op en toen we terug in Old Town waren was ik echt dood. Er was wel een mooi eindresultaat; ik en een andere leerling hadden kostuums gemaakt en daarvoor kregen we de Imagery Award!

De tweede trip naar Lewiston ervaarde ik als iets meer relaxed, omdat ik nu wist hoe het ging verlopen en beter voorbereid was. Deze keer mocht ik de robot besturen tijdens de wedstrijden. Dat was erg leuk! Het was uitdagend en een unieke ervaring. We deden het een stuk beter dan het eerste evenement, we waren eigenlijk wel top-10 materiaal. Maar we hadden heel veel ongeluk met onze allianties. De FIRST Robotics Competition wedstrijden speel je in allianties van 3, en dus moet je maar geluk hebben of je bij goede allianties geplaatst word. Zodoende eindigden we wederom middenin de ranglijst.

Nu is ons seizoen voorbij; we zijn de werkplaats in Old Town aan het opruimen en gaan misschien naar een offseason evenement volgende maand. Het was een van de leukste en meest leerzame ervaringen die ik ooit heb gehad! Het is jammer dat scholen in Nederland geen geld hebben voor dit soort programma’s.

 

This slideshow requires JavaScript.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s