I’ve arrived!!

I have arrived!! These past few days have been very busy and very, very, very exciting! Where to start?

Saturday morning on the 27th of August, seven o’ clock. I rise and pack my things. After breakfast and packing the last things we went on our way to Dordrecht, where my girlfriend Kira lives. I totally forgot to say goodbye to the house and never really realised I wouldn’t be sleeping in my own bed for almost a year, until we were well underway.

After picking up Kira we drove to Schiphol Airport, Amsterdam. We met my best friend Hidde and his parents there and I got my luggage checked in. Then we had a drink and a snack, and way too soon it was time to say goodbye. It was truly heartbreaking. First came Hidde and his parents, then my parents and little brother, and finally my girlfriend.

IMG-20160828-WA0018

It was hard, but I finally passed the little gate to the terminal. Breathe in, breathe out. Now I was on my own. I passed the border security without problems and found my gate. I was dressed in my best suit, just in case they had some spare seats in the first class and wanted to upgrade some people. Unfortunately though, the plane was almost completely full. I was sitting next to an American guy, but after the gate closed and we were preparing to take off he soon changed to the middle isle of seats, leaving me with an extra seat and a lot of extra legspace. I guess you could call that an upgrade too!

The flight itself was pretty smooth. The meals were not what I was expecting at all: waldkorn bread with pumpkin pits and coconut rice. Apart from that, the flight went well!

I arrived at Detroit airport around 20:00, local time. There I had my first meal in the US. What did I get? McDonalds of course! It wasn’t great, but decent enough. The cashier was really annoyed with me, because I was struggling with American dollars.

Detroit airport is HUGE. As in so big that they have their own indoor train to drive people from one end of the terminal to the other. There are 125 gates. And did I mention there is a second terminal?

I had to wait for 5 hours on Detroit, after which I boarded a small domestic flight to Bangor, Maine. This flight was not comfortable at all. There was no leg space, and it was completely full. It was hot, and there was only water in the bathroom.

But then I arrived in the small airport of Bangor, where my host family was waiting for me! They were all so excited!! They brought Emily, a niece of theirs, too! We drove to my new home, where I was greeted by Chloe the dog. We ate some popcorn and chatted for a while, and then I realized I had been up for 23½ hours and went to bed.

The next morning I had my first day of the introduction programme, starting at 10:00 already. I managed to get a nice 8 hours of sleep though, and I was reasonably well rested that day. I got to meet the other international students and the Student Ambassadors, all great people! Everyone is so kind and welcoming and open-hearted, it’s unbelievable! My student ambassador took me on a tour around the school, and the whole group of international students went for lunch at Verve’s Mexican restaurant. I had my first burrito! It got a little messy, but it was really good and fun! In the late afternoon there was a dinner at a students house. I got to try some American cuisine there (mini hamburgers and pulled pork :p ) and got to know the international students and the other students that were there a little better.

This slideshow requires JavaScript.

I am so excited to see more of the US and it’s people!!

 


 

Zaterdagochtend 27 augustus, zeven uur. Ik sta op en pak mijn spullen. Nadat de laatste dingen zijn ingepakt en we hebben ontbeten vertrekken we (ik, ouders en broertje) naar Dordrecht, om mijn vriendin op te pikken. Ik vergat gedag te zeggen tegen het huis en realiseerde me pas dat ik het huis bijna een jaar lang niet meer zou zien toen het al veel te laat was.

Toen we Kira hadden opgepikt reden we door naar Schiphol. Mijn beste vriend Hidde was daar ook met zijn ouders, speciaal gekomen om me uit te zwaaien! We dronken wat en aten een hapje lunch, het was erg gezellig. Veel te snel kwam echter het afscheid. Het was echt moeilijk. Eerst omhelsde ik Hidde en nam afscheid van zijn ouders, toen kwamen mijn vader en moeder, mijn broertje, en ten slotte Kira, m’n vriendin.

IMG-20160828-WA0018

Het was heel erg moeilijk, maar uiteindelijk wist ik het kleine poortje te passeren dat het bezoekers gedeelte van de terminal van Schiphol scheidde. Adem in, adem uit, je staat er nu alleen voor. Ik passeerde de douane zonder veel problemen. Ze lieten me alleen mijn schoenen uittrekken omdat die zo groot zijn dat ik er smokkelwaar in zou kunnen bewaren. Ik vond mijn gate met gemak, en ging in de rij staan. Ik was gekleed in mijn nette pak, in de hoop dat ik een upgrade zou kunnen krijgen als er nog stoelen in de eerste klas over waren. Dit bleek niet zo te zijn, de vlucht was bijna vol. Ik zat echter naast een Amerikaan die al snel zijn plaats bij het gangpad verruilde voor een stoel in de middelste rij, waardoor ik een extra lege stoel had waar ik spullen kwijt kon, en 2x zo veel beenruimte. Dat kun je ook een upgrade noemen!

De vlucht zelf verliep soepeltjes. Het enige wat tegenviel was de maaltijd, die uit pompoenpitten-waldkornbrood en kokosrijst bleek te bestaan!

Ik arriveerde om 20:00 op Detroit Airport, Michigan, United States of America. Daar had ik mijn eerste Amerikaanse maaltijd. En natuurlijk was dat bij de McDonalds. Een paar opvallende dingen zijn dat je je drinken zelf moet vullen (en ongelimiteerd bijvullen, mocht je dat willen), dat ze je menu serveren in een “brown paper bag” in plaats van een dienblad, en je uiteraard betaalt in dollars. De caissière was niet heel blij met me omdat ik nogal onhandig was met het nieuwe geld, en er daarom lang over deed.

Detroit airport is echt gigantisch. En dan bedoel ik mega-giga-super-gigantisch. Er zijn 125 gates, alleen al in 1 van de 2 terminals. Het is zo groot dat ze een elektrische trein hebben die rond de terminal rijd.

Ik moest 5 uurtjes wachten op Detroit, waarvan ik er 1½ bij de douane spendeerde. Daarna ging ik aan boord van een kleinere binnenlandse vlucht. Dat was geen fijne vlucht. Ik had heel weinig beenruimte en het was tjokvol. Het was er warm en er was alleen water in de wc. Maar ik heb het overleefd, en het was het allemaal waard!

Op het kleine Bangor Airport wachtte mijn gastgezin namelijk op me! Het was een heel, heel erg warm welkom! Ze hadden Emily, een nicht van hen en een van de beste vriendinnen van Leah (m’n gastzus), ook meegenomen! We reden naar mijn nieuwe huis (zie foto’s aan de rechterkant of onderaan de pagina) waar ik werd begroet door Chloe de hond. We aten wat popcorn, praatten nog even, en toen realiseerde ik me dat ik een dag van 23½ uur had gemaakt en ging ik naar bed.

De volgende ochtend 10:00 moest ik alweer op pad, voor mijn eerste dag van het introductieprogramma. Ik had gelukkig wel een mooie 8 uur kunnen slapen dus ik kwam de dag wel goed door. Ik ontmoette de andere internationale studenten en de student ambassadors, de studenten van Orono High School die internationale studenten begeleiden. Mark, mijn student ambassador, tourde me rond de school en rond lunchtijd gingen we in Orono lunch eten met alle internationale studenten. Het was erg leuk! Ik at mijn eerste burrito, bij Verve. Het werd een beetje rommelig toen het folie scheurde, maar het was erg lekker en heel gezellig! De mensen hier zijn echt heel erg open voor nieuwe ervaringen, heel erg open voor internationale studenten, en in het algemeen heel sociaal en aardig. Iedereen kent elkaar! ‘s avonds was er een etentje bij een leerling thuis, en alle internationale studenten waren uitgenodigd. Ik heb wat uit de Amerikaanse keuken geproefd (hamburgers en pulled pork :p ) en ik heb de andere internationale studenten beter leren kennen.

This slideshow requires JavaScript.

Ik kan niet wachten om meer van de VS te beleven!!

One thought on “I’ve arrived!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s